First Mover: Als Bitcoiners Watch Dollar, Deutsche Bank ziet Trump Win Hurting Reserve Status

De Bitcoiners, die al door de door de coronavirussen veroorzaakte turbulentie van dit jaar zijn opgeschud, worden geconfronteerd met een nieuwe bron van volatiliteit omdat de markt in de tweede helft van 2020 aan het hoofd staat: de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

Volgens Deutsche Bank, de grootste geldschieter van Duitsland, zou een herverkiezingsoverwinning door president Donald Trump een bedreiging kunnen vormen voor de eeuwenlange heerschappij van de Amerikaanse dollar als de facto reservevaluta van de wereld.

U leest First Mover, de nieuwsbrief van de CoinDesk over de dagelijkse markten. First Mover, samengesteld door het CoinDesk Markets-team, begint uw dag met het meest actuele sentiment rond de crypto-markten, die natuurlijk nooit sluiten, waardoor elke wilde schommeling in bitcoin en meer in de juiste context wordt geplaatst. Wij volgen het geld zodat u dat niet hoeft te doen. U kunt zich hier inschrijven.

In een rapport van 1 juli schreven analisten van de Deutsche Bank dat Trump, een Republikein, in deze periode „policy orthodoxies and institutions“ door elkaar heeft geschud. In tegenstelling, zou vroegere Ondervoorzitter Joe Biden, de vermoedelijke Democratische benoemde, waarschijnlijk ,,beleid nastreven dat voorspelbaarder en heersende stroming, met traditionele getaxeerde bondgenootschappen van de V.S.“ is.

Een Biden-zege zou „de financiële architectuur van na de Tweede Wereldoorlog helpen ondersteunen„, met inbegrip van multilaterale organisaties zoals de Groep van Zeven, het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank, de Wereldhandelsorganisatie en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, volgens de Deutsche Bank.

Dat systeem dreef de Amerikaanse dollar naar een dominante rol in de wereldwijde valutamarkten. De dollar is de primaire valuta voor internationale betalingen, een hoofdbestanddeel van de reserves van de centrale banken en de prijscategorieën voor grondstoffen, van goud tot olie en voor cryptocurrency’s zoals bitcoin.

„Het is aannemelijk dat president Trump op een tweede termijn veel meer schade kan aanrichten aan de Amerikaanse reservestatus, en zolang Biden voorzichtig is met zijn keuze voor een minister van Financiën en multilateraal mondiaal leiderschap biedt, is de reservestatus van de USD in een veiliger paar handen“, schreven de analisten.

De reservestatus van de dollar is een essentià „le factor in de bitcoin-markt omdat de cryptocurrency door vele investeerders als ,,portefeuilleverzekering op breed opgezette muntdebasement wordt gezien,“ zoals de Digitale analist Kevin Kelly van Delphi het vorige week in een rapport formuleerde. En de dollar-gekoppelde penningen die als stablecoins worden bekend zijn een meer en meer gemeenschappelijk middel geworden om geld in snelgroeiende digitale-assetmarkten te verplaatsen.

De dollar heeft weinig erosie gezien van zijn dominantie tot nu toe in 2020, zelfs als de Federal Reserve ongeveer $3 triljoen aan vers gecreëerd geld in de wereldwijde financiële markten heeft geïnjecteerd. Dat cijfer vertegenwoordigt een stijging van 67% sinds 1 januari van de totale hoeveelheid geld die eerder door de Amerikaanse centrale bank werd gecreëerd. De Amerikaanse Dollar Index, die de waarde ervan volgt ten opzichte van een mandje met belangrijke valuta’s, waaronder de euro, de yen en het Britse pond, is met 0,7% gestegen ten opzichte van het jaar.

Terwijl een troefwinst op de lange termijn negatief kan zijn voor de dollar, is deze volgens Deutsche Bank op de korte termijn waarschijnlijk positief. Dat is deels omdat Biden de belastingverlagingen die Trump tijdens zijn termijn heeft nagestreefd eerder zou terugdraaien, en „fiscale flexibiliteit op de korte termijn is constructiever voor de USD, voor zover de fiscale capaciteit een deel van de last van het monetaire beleid verlicht,“ schreven de analisten.

Trump, die de economie tot een middelpunt van zijn presidentschap heeft gemaakt, heeft in de afgelopen vier jaar consequent aangedrongen op stimulering. Hij voerde in 2016 campagne op een belofte van belastingverlagingen en leverde eind 2017 met een fiscaal pakket van $1,5 biljoen, waarbij hij beloofde dat de deal een jaarlijkse stijging van het bruto binnenlands product van 3% zou opleveren. Aangezien de beloofde groei niet voor twee jaar op zich liet wachten, zette hij de Federal Reserve onder druk voor renteverlagingen; de Amerikaanse centrale bank was daartoe verplicht.

Dit jaar, toen het coronavirus een recessie inluidde, ondertekende Trump een $2 biljoen hulpbiljet in de wet, en zijn beleid heeft de economische voordelen van de Fed’s triljoenen dollars aan noodleningen en monetaire stimulans toegejuicht.

Ik word meer en meer gelukkig met hem,“ zei Trump over Fed Chair Jerome Powell tijdens een interview vorige week met Fox Business Network. „Hij moest een beetje vloeibaar worden. Laten we het vloeibaar maken. Laat de economie, ik bedoel – zet dat geld uit dat je nodig hebt.

Patrick Tan, CEO van Novum Alpha, die investeringsproducten voor digitale activa aanbiedt, schreef vorige week in een bericht van Medium dat er op dit moment „een beperkt risico is dat de dollar zijn aantrekkingskracht verliest, maar op de lange termijn wordt dit minder duidelijk.

Trump heeft vaak zijn algemene voorkeur uitgesproken voor een zwakkere dollar, die de neiging heeft om het concurrentievermogen van de Amerikaanse export te verbeteren, hoewel dit vaak ten koste gaat van hogere binnenlandse consumentenprijzen.

Als de analisten van Deutsche Bank gelijk hebben, kan een overwinning van Trump in november betekenen dat de wereld uiteindelijk de zwakkere dollar krijgt die hij zegt te willen.

Bitcoin-horloge

BTC: Prijs: $9.200 (BPI) | 24-Hr Hoog: $9.239 | 24-Hr Laag: $8.919

Trend: Bitcoin handelt maandag in het groen voor bijna $9.200. Echter, de directe bias blijft neutraal met prijzen die gevangen zitten in een smalle range van $8.800 tot $9.300 voor de tiende dag op rij.

De consolidatie zou kunnen eindigen met een koersuitbraak, omdat er bullish signs zijn verschenen op de technische grafieken. Om te beginnen geven meerdere dagelijkse kaarsen met lange lagere lonten die in de afgelopen 10 dagen zijn ontstaan, aan dat de bearish druk afneemt.

Een soortgelijk sentiment wordt weerspiegeld door de hogere dieptepunten op het MACD-diagram van de daggrafiek, een indicator die wordt gebruikt om de sterkte van de trend en de trendveranderingen te identificeren. De 14-daagse relatieve sterkte-index (RSI) lijkt ondertussen een twee maanden durende dalende trendlijn te doorbreken in het voordeel van de stieren.

Bovendien is de algemene bullish structuur van hogere lows en hogere highs gecreëerd in de twee maanden tot medio mei nog steeds geldig.

Een range breakout, indien bevestigd, zou de deuren openen voor een rally tot $10.000. Aanvaarding boven dat niveau zou een hervatting betekenen van de bredere opleving van lows onder de $4.000 die in maart werd waargenomen.

Als alternatief zou een onderbreking onder $8.800 de hogere lage steun bij $8.630 blootstellen die op 27 mei wordt gecreà „erd. Een sluiting (middernacht, UTC) onder dat niveau zou de algemene stijgende trend en het verschuivingsrisico ten gunste van diepere verliezen ongeldig maken.